In aanloop naar het commissiedebat over passend onderwijs op 21 mei, doet VOS/ABB een indringende oproep aan de Tweede Kamer: verminder de regeldruk en versterk de positie van schoolbesturen.
Het onlangs gepubliceerde position paper maakt duidelijk dat de hardnekkige problemen in het passend onderwijs niet met nóg meer regelgeving worden opgelost, maar juist met duidelijkheid, samenwerking en vertrouwen in de professional.
De paper is een reactie op de Kamerbrief ‘De volgende stap in de verbetering van passend onderwijs’ en de bijbehorende Voortgangsrapportage, waarin heel veel beleidsmaatregelen, acties en onderzoeken worden genoemd die dienen ter bevordering van passend onderwijs.
Oproep aan de Kamer: minder regels, meer duidelijkheid en vertrouwen in de uitvoering.
In onze paper aan de Vaste Kamercommissie OCW roepen we op tot een koerswijziging in het passend onderwijs. De kernboodschap: minder regels, meer duidelijkheid en vertrouwen in de uitvoering. Kort samengevat stelt VOS/ABB:
1. Beperk nieuwe regelgeving
De stapeling van beleidsmaatregelen leidt tot bureaucratie, niet tot beter onderwijs. Bestaande wet- en regelgeving biedt voldoende mogelijkheden—mits goed toegepast.
2. Zorgplicht hoort bij het schoolbestuur
Leg de verantwoordelijkheid voor passend onderwijs eenduidig neer bij schoolbesturen. Versnippering over meerdere partijen vergroot het risico op afschuifgedrag en maakt niemand écht verantwoordelijk.
3. Maak samenwerking met jeugdzorg werkbaar
Scholen en gemeenten willen samenwerken, maar lopen vast op onduidelijke verantwoordelijkheden, versnipperde financiering en risico’s op sancties. Heldere afspraken en ruimte voor lokaal maatwerk zijn noodzakelijk.
4. Schaf vrijstellingen af (art. 5a en 5b Leerplichtwet)
De toename van vrijstellingen leidt tot uitsluiting, niet tot inclusie. In een inclusief onderwijssysteem hoort ieder kind erbij—op school of in een gezamenlijk georganiseerde alternatieve setting.
Conclusie:
Geef schoolbesturen de ruimte om hun zorgplicht waar te maken. Stop met het opbouwen van nieuwe structuren en regels, en zet in op vereenvoudiging, vertrouwen en samenwerking.
Lees het volledige position paper.