De griep grijpt in Nederland steeds meer om zich heen. In de week van 2 tot en met 8 januari bezochten 103 op de 100.000 mensen de huisarts vanwege griepachtige verschijnselen. Een week eerder waren dat er 66 op de 100.000, terwijl het er vlak voor de kerstvakantie 55 op de 100.000 waren.

Eerst waren het vooral kinderen tot en met vier jaar die met griepachtige klachten bij de huisarts kwamen. Nu signaleert het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel een opvallende toename bij mensen van 65 jaar en ouder.

In veel keel- en neusmonsters die bij zieke mensen zijn afgenomen, wordt het griepvirus gevonden. Ook melden veel laboratoria een hoog aantal influenzavirusdetecties aan het RIVM. Het is afwachten hoe de griepepidemie zich de komende tijd gaat ontwikkelen en hoe zwaar het onderwijs erdoor wordt geraakt.

Naast het griepvirus gaan er in Nederland andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus, het coronavirus, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus.

Lees meer…

Deel dit bericht: