Schrijver, filosoof en programmamaker Stine Jensen is enthousiast over de nieuwe kernwaarden van het openbaar onderwijs. In een interview op het kernwaardenportaal www.openbaaronderwijs.nu benadrukt zij het heel goed te vinden dat het openbaar onderwijs nu positief wordt geladen met de kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

Ze vertelt dat ze zich vanuit haar Deense achtergrond kan verbazen over het relatief lage aandeel van openbare scholen in Nederland. ‘In Scandinavië gaat 80% van de kinderen naar een openbare school. In Nederland is dat heel anders. Dat komt ongetwijfeld voort uit de verzuiling, maar het kan me toch verbazen. Voor mij als Scandinavische is het seculiere juist van groot belang’, zegt Jensen.

Voor een deel heeft het volgens haar te maken met de zichtbaarheid van openbare scholen. ‘Mensen hebben denk ik nog niet zo’n goed idee wat het inhoudt. Het klinkt als algemeen en heel neutraal, terwijl openbaar onderwijs wel degelijk werkt vanuit een bepaalde visie. Blijkbaar is het voor mensen duidelijker welke normen en waarden een christelijke school meegeeft.’ Daarom is het volgens haar heel belangrijk dat de nieuwe kernwaarden gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting een positieve lading geven aan het openbaar onderwijs. Bij de nieuwe kernwaarden hoort de slogan Openbare scholen – waar verhalen samenkomen.

Jensen vindt het vooral goed dat openbare scholen kinderen laten kennismaken met een breed perspectief en niet een bepaalde kant op sturen.

Lees meer…

Deel dit bericht: