Onderwijsminister Arie Slob komt met een subsidieregeling voor samenwerkingsverbanden om het onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen te verbeteren. Dat meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet had in het regeerakkoord al aangekondigd dat er dit jaar 15 miljoen euro en daarna 30 miljoen euro per jaar beschikbaar zou komen voor onderwijs aan hoogbegaafden.

Passend onderwijs ook voor hoogbegaafden

Slob benadrukt dat passend onderwijs gaat over alle leerlingen met een ondersteunings- of ontwikkelvraag. ‘Dat zijn niet alleen leerlingen met een beperking of een leerprobleem, maar ook leerlingen met een ondersteuningsvraag die voortkomt uit hun (hoog)begaafdheid’, zo staat in zijn brief.

De subsidieregeling waarmee de minister komt, is bedoeld voor de samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs, omdat die ook dit vlak verantwoordelijk zijn voor een dekkend onderwijsaanbod in hun regio.

De subsidie kan volgens de minister bijvoorbeeld worden gebruikt voor het aanstellen van experts op het gebied van hoogbegaafdheid of het organiseren van een tussenjaar voor slimme leerlingen voor wie de basisschool niet meer voldoende uitdaging biedt maar die nog niet toe zijn aan het voortgezet onderwijs.

Hoe de subsidieregeling er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Wat al wel duidelijk is: het wordt een regeling op basis van 50 procent cofinanciering.

Onderwijs aan hoogbegaafden: obs Anne Frank

Op de dag waarop de brief van Slob naar de Tweede Kamer is verstuurd, heeft de minister een bezoek gebracht aan openbare basisschool Anne Frank in Leiden om zich daar op de hoogte te stellen van wat deze school doet voor hoogbegaafde leerlingen.

Obs Anne Frank is in 2010 begonnen met het geven van onderwijs aan hoogbegaafde kinderen onder de noemer ‘Nova onderwijs’. Deze speciale vorm van onderwijs is gericht op kinderen met een IQ van 130 of meer en die creatief zijn in het bedenken van oplossingen en gemotiveerd zijn om te gaan ontdekken en leren.

Lees meer…

Deel dit bericht: