Basisscholen worden verplicht minimaal twee uur in de week gymles te geven. Daar is te weinig binnenruimte voor, dus moeten schoolpleinen zo snel mogelijk op de schop. Dat vindt IVN Natuureducatie, meldt nieuwssite Nu.nl.

IVN is eigenlijk wel blij met het ruimtetekort: ‘Dankzij het probleem van te weinig gymzalen, kijken we nu eindelijk eens naar de buitenruimte van scholen.’ Volgens IVN vindt slechts 1% van de onderwijstijd buiten plaats, ‘en dat terwijl leerkrachten zelf aangeven het liefst 25% van de tijd buiten les te geven’. IVN stelt dat buitenles beter is voor de gezondheid van kinderen en dat zij buiten ook hun motoriek beter kunnen ontwikkelen.

Het probleem is echter, zo meldt IVN, dat veel schoolpleinen tegenwoordig nog steeds ‘een visieloze stenen woestijn’ zijn. Als het schoolplein vaker gebruikt gaat worden om gym te geven, dan zal het kwalitatief op orde moeten zijn. ‘Niemand zit te wachten op verzwikte enkels en kapotte knieën. Belangrijk dus om goed naar de buitenruimte te kijken en deze uitdagend en groen te maken’, aldus IVN.

IVN vindt dat er niet alleen vaker buiten gegymd moet worden, ook rekenen kan volgens de natuurorganisatie prima in de buitenlucht. ‘Dat leren iets is wat je doet op een stoel achter een tafel en met een boek voor je neus is echt een achterhaald concept.’

Deel dit bericht: