De Inspectie van het Onderwijs weet niet of alle vrijwillige overblijfkrachten een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Dat meldt De Gelderlander.

De regionale krant deed navraag bij de inspectie, die aan de hand van accountantsverklaringen van scholen controleert of medewerkers een VOG hebben. ‘Maar dat geldt alleen voor mensen in dienst bij de school. Veel overblijfkrachten zijn vrijwilligers. Wij weten niet of die een VOG hebben’, zo citeert De Gelderlander een woordvoerder van de inspectie.

Er geldt voor vrijwilligers, zoals overblijfkrachten, een wettelijke verplichting een VOG te overleggen. Dat is ook verplicht voor leraren, (adjunct-)directieleden, onderwijsondersteunende functionarissen, stagiair(e)s, conciërges en schoonmaakpersoneel. Lees meer op de website van de inspectie.

De kosten voor het verkrijgen van de VOG komen voor rekening van het bevoegd gezag. De verklaring dient bij overlegging niet ouder te zijn dan 6 maanden, maar voor overblijfkrachten in het primair onderwijs geldt dat de VOG bij overlegging niet ouder mag zijn dan 2 maanden.

De VOG-plicht is ingevoerd om het risico te verkleinen dat zedendelinquenten in scholen aan het werk gaan.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Deel dit bericht: