‘Het wachten op een plekje in de teststraat en de uitslag werkt onderwijsontwrichtend’. Dat zegt bestuurder Ellen Voskuilen van het openbaar primair onderwijs in de gemeente Zaanstad.

In een interview met de PO-Raad zegt ze dat er op de openbare scholen van Zaan Primair veel leraren met verkoudheidsklachten zijn, zoals een snotneus of hoesten. Als ze de GGD bellen voor een coronatest, moeten ze een aantal dagen wachten voordat ze daar terecht kunnen. Ze kunnen pas weer voor de klas als de testuitslag negatief is.

‘We proberen het binnen de school op te lossen door een parttimer te vragen om extra te werken of door een intern begeleider in te zetten. Soms delen we klassen op. Maar helaas kunnen we niet voorkomen dat we klassen naar huis moeten sturen met alle gevolgen van dien’, aldus Voskuilen. ‘Doordat we nu zo’n rare start van het schooljaar hebben, met allerlei onderbrekingen omdat de leraar thuis zit wachtend op de testuitslag, heeft dat natuurlijk ook invloed op het leerproces van kinderen.’

Het gesprek met Voskuilen staat in het teken van de roep vanuit het onderwijs om leraren bij een coronatest voorrang te geven. De ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Arie Slob voor OCW hebben herhaaldelijk gezegd dat die voorrang er voorlopig niet komt.  Volgens De Jonge wordt de testcapaciteit de komende tijd fors uitgebreid.

Lees meer…

Deel dit bericht: