Wereldwijd kunnen als gevolg van de coronacrisis ongeveer 872 miljoen kinderen nog steeds niet naar school. Op het hoogtepunt van de crisis waren dat er 1,6 miljard. Dat meldt UNICEF.

Op dit moment zijn in 51 landen de scholen nog steeds dicht. De 872 miljoen kinderen die hierdoor niet naar school kunnen, vormen de helft van de wereldwijde schoolpopulatie. Voor 463 miljoen van hen is geen onderwijs op afstand mogelijk. Niet online vanwege ontbrekend internet en ook niet via radio of televisie.

De langdurige schoolsluitingen hebben volgens directeur Henrietta Fore van het kinderfonds van de Verenigde Naties een vernietigend effect op kinderen en jongeren. ‘Ze worden vaker blootgesteld aan fysiek en emotioneel geweld. Hun mentale gezondheid wordt aangetast. Ze worden eerder het slachtoffer van kinderarbeid en seksueel misbruik, en de kans wordt kleiner dat ze zich kunnen onttrekken aan armoede.’

De toekomst staat op het spel, benadrukt Fore. Zij roept alle landen op om in het coronabeleid het belang van kinderen voorop te stellen.

Lees meer…

Deel dit bericht: