Vapes zitten vol met giftige metalen en kankerverwekkende stoffen en bevatten bovendien veel meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van onderzoek naar vapes die leerlingen op school hebben moeten inleveren.

RTL Nieuws liet vapes onderzoeken die tien middelbare scholen uit het hele land op verzoek van de redactie opstuurden. Experts noemen de uitkomsten van het onderzoek buitengewoon zorgelijk. ‘Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat Nederlandse kinderen vapes gebruiken waarmee ze hun eigen lichaam en hersenen vergiftigen.’

In de onderzochte vapes zijn onder andere de stoffen formaldehyde, lood, nikkel en aceton aangetroffen. Ook zit er veel meer nicotine in dan is toegestaan, waardoor vapes buitengewoon verslavend zijn.

Een op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar vapet weleens. Mede daarom voerde het kabinet strengere regelgeving in: sinds 1 januari is het verboden om een vape met een smaakje te verkopen. Toch is het nog altijd eenvoudig om eraan te komen, waardoor veel jongeren het nog steeds doen.

Lees meer…

Deel dit bericht: