Het valt niet mee om mannelijke zij-instromers voor het onderwijs te behouden. Veel van hen haken al snel weer af, zo is de ervaring van het katholiek basisonderwijs in Rotterdam. Trouw schrijft erover.

Het Rotterdamse schoolbestuur RVKO lanceerde vier jaar geleden een plan om mannen van buiten het onderwijs te verleiden leraar te worden. Ze werden in twee jaar opgeleid tot leraar basisonderwijs. Eén dag per week gingen ze naar de pabo, de andere vier dagen stonden ze voor de klas.

Voor het hij-instroomproject was veel belangstelling. Per jaar solliciteerden tussen de 50 en 100 mannen, van wie er tot nu toe 19 hun pabo-diploma hebben behaald. Veel mannen haalden de eindstreep niet. Een van hen is journalist Mark van der Werf, die er het boek Meester Mark draait door over schreef. Hij was voor zijn overstap naar het onderwijs politiek verslaggever voor het Algemeen Dagblad, dat een artikel over zijn ervaringen online heeft staan.

Voor RVKO is de hoge uitval geen reden om met het project, dat 20.000 euro per jaar kost, te stoppen. Stafmanager Jakolien Kraeima van RVKO ziet positieve effecten: ‘We merken dat zowel jongens als meisjes het geweldig leuk vinden om een meester te hebben.’

Deel dit bericht: