In Bestuur en management, Kwaliteit en excellentie, Nieuws, Politiek, Tweede kamer

De Tweede Kamer houdt nog voor het zomerreces een algemeen overleg over de omstreden omkering van de volgorde van de correctie van de centrale examens in het voortgezet onderwijs. Dit overleg komt er op initiatief van CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog.

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW blijft bij zijn besluit om de correctievolgorde om te draaien, hoewel daar onder docenten veel verzet tegen is. Uit een peiling van de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijkt dat driekwart van de leraren de omkering van de correctievolgorde niet ziet zitten. Volgens de AOb ervaren leraren het omdraaien van de correctievolgorde als wantrouwen. Bovendien vrezen zij dat ze het drukker gaan krijgen.

Dekker nam het besluit mede op advies van de VO-raad. De sectororganisatie baseerde een advies over de omkering van de correctievolgorde op een pilot van tien scholen met in totaal 39 docenten. Volgens Dekker leidt de omdraaiing van de correcties niet tot meer of minder werkdruk. ‘Het corrigeren is immers al onderdeel van de taken van een docent’, aldus Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Het opmerkelijke van het besluit van de staatssecretaris is dat in december de Tweede Kamer een motie om de correctievolgorde om te draaien afwees. Nu komt er dus op initiatief van CDA-Kamerlid Michel Rog voor het zomerreces nog een algemeen overleg over de kwestie. De geplande datum hiervoor is 24 juni.

Delen