Middelbare scholieren kunnen vanaf 1 maart weer naar school. Niet volledig, maar gemiddeld voor anderhalve dag per week. Waarschijnlijk zullen premier Mark Rutte en gezondheidsminister Hugo de Jonge dat dinsdag bekendmaken op hun coronapersconferentie, melden diverse media.

De roep om na het primair onderwijs ook het voortgezet te heropenen, wordt steeds luider. Zo kwamen afgelopen vrijdag 53 organisaties, waaronder Jeugdzorg Nederland, Unicef, Jantje Beton, de Nederlandse ggz en de landelijke vereniging van leerplichtambtenaren Igrado, met de oproep de middelbare scholen per direct weer te openen. Zij stellen dat het gebrek aan perspectief voor leerlingen ‘een enorme belasting op hun mentale gezondheid en sociale ontwikkeling’ is. Volgens hen dringt het niet tot de politiek door hoe ernstig de situatie is, nu de meeste leerlingen sinds half december niet meer op school zijn geweest.

‘De prijs die zij daarvoor betalen is groot. De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Jongeren zijn sneller verdrietig of boos. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners’, zo staat in de oproep aan het kabinet op de middelbare per direct weer te openen.

Lees meer…

Herstel-NL

Wat de 53 organisaties willen, sluit naadloos aan bij een onlangs herhaalde oproep van Herstel-NL, een groep die al maanden pleit voor ‘coronabeleid met maatregelen die onze samenleving minder schade doen’. Begin deze maand meldde Herstel-NL ook al dat de scholen ‘onmiddellijk en onvoorwaardelijk’ open moesten.

Er zouden maar weinig kinderen, jongeren en leraren ziek worden van corona en op scholen zou daardoor slechts een laag coronarisico zijn. Het verplicht thuishouden van kinderen en jongeren zou onevenredig veel schade veroorzaken. Daarbij noemde Herstel-NL leer- en ontwikkelingsachterstanden, kindermishandeling en psychische schade.

Tot Herstel-NL behoren onder anderen de economen Barbara Baarsma en Coen Teulings, arts en ondernermer Erik-Jan Vlieger en crisisprofessor Ira Helsloot.

Lees meer…

Kinderombudsvrouw

Ook kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer dringt aan op een volledige heropening van met name de scholen voor voortgezet onderwijs. In een brief aan het kabinet wijst zij op de sociaal-emotionele en mentale schade van de coronamaatregelen en lockdown, die bij jongeren volgens haar dusdanig groot is ‘dat het vanuit een ontwikkelingsperspectief niet verantwoord is om de scholen in het voortgezet onderwijs nog langer gesloten te houden’.

In haar brief staat ook dat ze begrijpt dat het heropenen van middelbare scholen gezondheidsrisico’s voor personeel en leerlingen met zich meebrengt. Het kabinet moet volgens haar zorgen ‘voor een zo veilig mogelijke werk- en leeromgeving’.

Lees meer…

Persconferentie

Dinsdag houden premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Naar verwachting zullen zij dan versoepelingen aankondigen, waaronder heropening van het voortgezet onderwijs. Het ziet ernaaruit dat dit niet een volledige en onvoorwaardelijke heropening van de middelbare scholen zal zijn. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de leerlingen gemiddeld anderhalve dag per week weer naar school kunnen, met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel.

 

Deel dit bericht: