Het demissionaire kabinet wil dat het voortgezet onderwijs na de meivakantie weer volledig op locatie gaat lesgeven. De scholen moeten dan de anderhalve-metermaatregel loslaten. Dat staat in een toelichting bij een regeling tot wijziging van tijdelijke coronamaatregelen.

Volgens de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Economische Zaken en Klimaat en Financiën (die met z’n drieën ook wel de Trojka worden genoemd) is uitstel van versoepelingen in afwachting van de ontwikkelingen rond het coronavirus kostbaar. ‘Het is van belang om consistent te blijven met eerdere versoepelingen en dat de in het openingsplan voorgenomen stappen niet verder worden uitgesteld zonder zwaarwegende reden’, melden de demissionaire ministers Wouter Koolmees, Bas van ’t Wout en Wopke Hoekstra.

‘Vanuit sociaalmaatschappelijk en economisch perspectief pleit dit voor het zo spoedig mogelijk volledig openen van het onderwijs’, zo schrijven ze aan de Tweede Kamer. Wat het voortgezet onderwijs betreft, melden ze dat voor volledig fysiek onderwijs de scholen de anderhalve-metermaatregel direct na de meivakantie ‘op een verantwoorde wijze’ moeten loslaten.

Meer corona onder leerlingen

Het is opmerkelijk dat de Trojka met deze aankondiging komt, omdat uit cijfers van het RIVM blijkt dat onder jongeren in de leeftijd van het voortgezet onderwijs het aantal bevestigde coronabesmettingen nog steeds toeneemt. Als die stijging doorzet, zitten we over enkele weken op het niveau dat in december voor het kabinet een van de redenen was om de strenge lockdown af te kondigen.

Lees meer…

Deel dit bericht: