Het komt geregeld voor dat mediabedrijfjes scholen benaderen met een aanbieding om te worden vermeld op bijvoorbeeld een website of in een gemeentegids. Deze aanbiedingen worden vaak verkocht onder het mom van betere vindbaarheid. VOS/ABB adviseert om nooit op zulke aanbiedingen in te gaan. U bent doorgaans veel geld kwijt, zit er voor langere tijd aan vast en krijgt er een vermelding voor terug waar u niets aan heeft. Trap er niet in!

Er opereren verschillende mediabedrijfjes die vaak termen als ‘media’, ‘online’ en ‘vindbaarheid’ gebruiken en die proberen voor veel geld waardeloze vermeldingen te verkopen. Ook zijn er bedrijfjes die zich voordoen als een ander bedrijf. Vaak beweren ze voor klanten in diverse branches te werken, maar ervaring leert dat dit niet het geval is en dat ze slechts voor hun eigen portemonnee werken. Wij adviseren met klem om niet met hen in zee te gaan.

Wordt u telefonisch benaderd door zo’n mediabedrijfje? Hang op! Krijgt u een aanbieding per e-mail? Delete die mail onmiddellijk! Krijgt u een aanbieding per post? Gooi direct weg! Het is van belang dat u NÓÓIT akkoord gaat met een aanbieding, omdat u anders een zakelijke transactie aangaat waar u doorgaans niet meer onderuit komt. Voor u het weet zit u er voor langere tijd aan vast en moet u betalen. Let op: het gaat meestal om aanzienlijke termijnbedragen. Bij elkaar opgeteld kunnen die oplopen tot tienduizenden euro’s!

Jurisprudentie

Er is bruikbare jurisprudentie in de vorm van deze rechterlijke uitspraak uit 2021 om eventuele financiële schade te beperken. Een klant van een mediabedrijfje wilde van de overeenkomst af, maar daar ging het bedrijfje niet in mee. De rechter was het met het bedrijfje eens dat er een geldige overeenkomst tot stand was gekomen en dat er geen sprake was van misleiding of dwaling. Toch zag de rechter aanleiding de loopduur van de overeenkomst te beperken, omdat het bedrijfje feitelijk geen enkele dienst verrichtte en niet met een redelijke oplossing kwam.

Als uw organisatie bij VOS/ABB is aangesloten en af wil van een overeenkomst met een mediabedrijfje dat niets zinnigs doet, meld dit dan aan VOS/ABB. Onze Onderwijsjuristen kunnen kijken wat zij voor u kunnen betekenen.

Onderwijsjuristen, 0348-405250 op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur, onderwijsjuristen@vosabb.nl

Deel dit bericht: