Van 25 tot en met 29 september is de Week Tegen Pesten. De jaarlijkse actieweek staat dit keer in het teken van een fijn en veilig groepsklimaat.

Op de website van de Week Tegen Pesten staat dat leerlingen in een veilige omgeving kunnen oefenen in respectvol omgaan met elkaar. ‘Dat daar soms spanning bij komt kijken, kan ongemakkelijk zijn, maar ook verrijkend; want zonder schuring geen glans. Het laat de diversiteit zien van onze samenleving. Verschillen horen bij een gezonde democratie. Juist de omgang met medeleerlingen die anders zijn of anders denken helpt leerlingen om onderlinge verdraagzaamheid te ontwikkelen en pesten tegen te gaan.’

De leraar heeft hierin een belangrijke rol, staat op de site. ‘Als je leerlingen tolerantie en verantwoordelijkheid wil bijbrengen, dan ben je daarin zelf een voorbeeld. Om leerlingen verantwoordelijkheid te laten nemen hebben ze jouw vertrouwen nodig. Ook het vertrouwen om fouten te mogen maken. Want goed zijn voor elkaar vraagt oefening en gesprek.’ Er is gratis lesmateriaal beschikbaar.

Deel dit bericht: