Onderwijsminister Dennis Wiersma erkent dat de Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen het gevaar met zich meebrengt dat er nog meer ‘hokjesscholen’ komen. Dat zegt hij tegen NOS op 3 in een item over artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van onderwijs.

De nieuwe wet betekent dat in principe iedereen de mogelijkheid heeft een eigen school te beginnen. Daar zit wel ‘een punt’, zo zegt Wiersma. Hij wijst op het risico, waar VOS/ABB-directeur Hans Teegelbeckers altijd al op heeft gewezen, ‘dat we straks allemaal scholen in een hokje’ hebben en dat ‘iedereen (…) vergeet dat we daarboven ook nog iets met elkaar hebben’. Hij wijst ook op het gevaar dat mensen die in hun eigen hokje blijven zitten, denken dat wat daar wordt verkondigd de waarheid is en dat op hun scholen meegeven aan hun kinderen.

De Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen is door voormalig onderwijsminister Arie Slob van de ChristenUnie verkocht als ‘meer vrijheid van onderwijs’. Een ruime meerderheid in het parlement, waaronder ook de VVD (de partij van Wiersma) en D66 stemden voor de nieuwe wet.

De Wet Meer ruimte voor nieuwe scholen is voor het voortgezet onderwijs in november 2020 en voor het basisonderwijs in februari 2021 in werking getreden.

Deel dit bericht: