Twee rooms-katholieke basisscholen in Amsterdam zijn het zat dat ze nauwelijks ‘witte’ kinderen trekken. Ze organiseren open dagen waarop alleen blanke kinderen en hun ouders welkom zijn. 

Meer dan 90 procent van de leerlingen van de Catharinaschool en De Avonturijn, die onder de Amsterdamse Stichtingen voor Katholiek Onderwijs (ASKO) vallen, hebben een allochtone achtergrond. In een persbericht staat dat ‘mede door de daling van het aantal leerlingen’ het voortbestaan van deze twee scholen in gevaar komt.

ASKO-bestuurder Diane Middelkoop spreekt in verband hiermee de wens uit ‘om meer witte kinderen op de Catharinaschool en de Avonturijn te krijgen’. Er komen volgens haar ‘met regelmaat allochtone ouders aan ons bureau die er op staan dat wij er iets aan doen dat hun kinderen kunnen integreren, als voorbereiding op de maatschappij waar ze straks in terechtkomen’.

Leerlingen van de twee scholen zijn vrijdag langs de huizen gegaan om een folder te verspreiden met de tekst Met de deur in huis: wij zoeken meer witte leerlingen. Er is ook een advertentie verspreid.

ASKO-bestuurder Middelkoop haast zich te zeggen dat ‘zwarte’ leerlingen op zich geen probleem zijn, maar dat ‘de buitenwacht’ er een probleem van maakt als blijkt dat scholen vooral allochtone leerlingen hebben. De actie van de scholen leverde veel media-aandacht op. Volgens Middelkoop werd er vrijdag één leerling ‘met de gewenste huidskleur’ ingeschreven.

Op 27 mei is er op beide scholen een open dag voor ‘witte’ leerlingen en hun ouders.

Deel dit bericht: