De drie veroordeelde zwemleraren van het zwembad in Rhenen waar in 2015 het Syrische meisje Salam is verdronken, leggen de verantwoordelijkheid voor haar dood bij haar school. De zwemleraren gaan daarom tegen hun veroordeling in beroep.

De advocaten Mariska Pekkeriet en Anno Huisman staan de zwemleraren juridisch bij. Hun cliënten kunnen zich niet vinden in het oordeel van de rechtbank in Utrecht dat zij schuld hebben aan de dood van het toen 9-jarige meisje, zo staat op de website van het kantoor Vlug Huisman Maarsingh.

Zwemleraren niet verantwoordelijk

De advocaten stellen dat het waarschijnlijk is dat Salam, die niet kon zwemmen, in het diepe bassin is terechtgekomen ná het douchen na afloop van de zwemles. Het moment van overdracht van de leerlingen is belangrijk, benadrukken zij, omdat het een schoolzwemles betrof. ‘Het moment dat de kinderen gaan douchen is het moment van overdracht van verantwoordelijkheden aan de school’, aldus de advocaten.

De rechtbank sprak de betrokken twee leraren van de school vrij, omdat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het schoolzwemmen primair bij de zwemleraren lag. Wel oordeelde de rechtbank dat de leraren een fout hebben gemaakt door onvoldoende zicht te houden op Salam, maar dit betekent volgens de rechtbank niet dat er bij hen in strafrechtelijke zin sprake is van schuld.

De drie zwemleraren werden elk veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur.

Deel dit bericht: