Scholen mogen ouders niet verplichten om een laptop of tablet te betalen. Deze kwestie komt geregeld terug, zo ook nu weer in een artikel in de Volkskrant

De krant meldt op basis van de Schoolkostenmonitor, dat een deel van de ouders zich door de school verplicht voelt om een laptop of tablet aan te schaffen voor hun kind. In het artikel komt onder anderen directeur Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld aan het woord. Deze stichting zet zich in tegen sociale uitsluiting van kinderen. Van den Biggelaar stelt dat steeds meer scholen de regels overtreden en ‘dat ze ermee wegkomen’.

Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad benadrukt in de krant dat scholen expliciet moeten maken dat de aanschaf van een laptop of tablet altijd vrijwillig is. ‘Daar spreken we ze op aan’, aldus Rosenmöller.

Niet verplicht!

Onderwijsminister Arie Slob reageerde in 2018 op Kamervragen van Lisa Westerveld van GroenLinks en Peter Kwint van de SP. Zij stelden hun vragen naar aanleiding van een uitzending van Kassa van BNNVARA. Het consumentenprogramma ging over ouders die zeiden geen laptop of tablet voor hun kind te kunnen betalen, terwijl de school dat wel van hen zou eisen.

Slob benadrukte in zijn antwoorden dat scholen ouders niet mogen verplichten een laptop of tablet te betalen. Wel mag om een bijdrage van de ouders worden gevraagd, maar de school moet altijd benadrukken dat die bijdrage vrijwillig is.

Deel dit bericht: