De scholen moeten zich goed bewust zijn van de cyberrisico’s die verbonden zijn aan online afstandsonderwijs. Dat benadrukt onze verzekeringspartner Aon.

Nu de scholen vanwege de coronacrisis geen onderwijs op locatie meer verzorgen, zitten leerling thuis online te werken. De mogelijkheid bestaat dat zij dit doen via niet goed beveiligde online verbindingen. Henri Damen van Aon wijst erop dat de scholen daar totaal geen zicht op hebben. ‘Het kan zijn dat bijvoorbeeld hackers via onbeveiligde wifi bij leerlingen thuis ongemerkt binnendringen in de digitale systemen van de scholen’, zo waarschuwt hij.

Damen wijst ook op het risico van phishing. Als een leerling of een medewerker op een kwaadaardige link klikt, kan malware of ransomware binnendringen. Dat kan tot gevolg hebben dat digitale systemen van scholen op slot gaan. ‘Dat wil je natuurlijk niet, want afgezien van het feit dat het afstandsonderwijs dan plat komt te liggen, kan dat een enorme financiële schadepost met zich meebrengen. Denk maar aan wat er vorig jaar gebeurde bij de Universiteit Maastricht. Daar gingen de digitale systemen plat toen een medewerker op een link in een fout mailtje klikte. Het kostte de universiteit tonnen om de boel weer draaiend te krijgen’, aldus Damen.

Henri Damen kan u adviseren over de cyberrisico’s die scholen lopen en over de mogelijkheid om die te verzekeren: 06 – 13 81 74 17, henri.damen@aon.nl

Wilt u hier meer over weten? Lees dan het artikel Cyberrisico’s en de uitbraak van het coronavirus.

Deel dit bericht: