Plaatsingswijzers die alleen op enkelvoudige adviezen aansturen, zijn ongewenst. Dat vindt staatssecretaris Sander Dekker van OCW.

Dekker reageert op Kamervragen van de PvdA op plaatsingswijzers die aansturen op het afgeven van alleen enkelvoudige adviezen voor vervolgonderwijs.

‘Signalen van ouders en scholen dat gewerkt wordt met dergelijke afspraken, worden (…) actief verzameld en doorgegeven aan de Inspectie van het Onderwijs’, aldus de staatssecretaris. De inspectie spreekt besturen en scholen hier vervolgens op aan.

Weinig klachten over enkelvoudige adviezen

Het aantal klachten over plaatsingswijzers die aansturen op enkelvoudige adviezen blijft beperkt. Tussen 1 januari en half maart zijn daar bij de inspectie zeven klachten over binnengekomen, meldt Dekker.

Ouders & Onderwijs kreeg weliswaar veel meer meldingen van ouders over de overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs, maar de staatssecretaris wijst erop dat het lastig is om daarin een onderscheid te maken tussen vragen en klachten.

Basisschool mag altijd enkelvoudige adviezen geven

In een Kamerbrief over de overgang van primair naar voortgezet onderwijs benadrukt de staatssecretaris overigens dat een basisschool áltijd het recht heeft om zowel enkelvoudig als meervoudig te adviseren.

‘Dit is de professionele verantwoordelijkheid van de basisschool zelf. Voor sommige leerlingen is een enkelvoudig advies het meest geschikt, terwijl andere leerlingen het meest gebaat zijn bij een dubbeladvies. Steeds is maatwerk geboden’, aldus Dekker.

Deel dit bericht: