Grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs kan in combinatie met de Wet meer ruimte voor nieuwe scholen uitmonden in een ‘ideologisch en politiek slagveld’. Dat vreest onderwijskundige Zeki Arslan. In Trouw reageert hij op het plan van Forum voor Democratie (FvD) om eigen scholen op te richten.

Op 11 januari werd bekend dat de politieke partij van Thierry Baudet eigen basisscholen wil. Het idee is dat de Forum-scholen onderwijs gaan aanbieden ‘in de geest van de levensbeschouwelijke visie en kernwaarden van het Renaissance Instituut’.

Dit instituut is het wetenschappelijke bureau van FvD en staat onder leiding van de rechts-liberale Leidse hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap Paul Cliteur. Hij is FvD-lid en vertrouweling van Baudet. Cliteur staat conservatieve waarden en concepten voor, zoals de natie(staat), gezin, familie en de ‘eigen’ cultuur.

Artikel 23 aanpassen

Arslan vreest dat met scholen die zich profileren op bepaalde politieke en ideologische grondslagen een felle confrontatie kan ontstaan die bedreigend kan zijn voor het onderwijs. ‘De scholen mogen geen achtertuin worden van politieke partijen’, benadrukt hij. Arslan vindt dat artikel 23 moet worden aangepast om het stichten van ‘partijscholen’ tegen te houden.

Lees meer…

Deel dit bericht: