Op basis van de Wet meer ruimte voor nieuwe scholen zijn de afgelopen maanden 56 aanvragen voor bekostiging ingediend. Dat meldt demissionair onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om 40 aanvragen voor basisonderwijs, waarvan 29 nieuwe basisscholen en 11 verzelfstandigingen van bestaande basisscholen, en 16 nieuwe scholen voor voortgezet onderwijs, waarvan één in Caribisch Nederland.

Toetsing

Slob meldt dat de ingediende aanvragen komende maanden worden getoetst. ‘Zo zal gecontroleerd worden of is voldaan aan de uitnodigingsplicht, de verklaringen omtrent gedrag van de beoogde bestuurders en intern toezichthouders en of de initiatiefnemers in de afgelopen vijf jaar geen school hebben geleid die is gesloten vanwege zeer zwakke kwaliteit, of een onherroepelijke aanwijzing van de minister hebben ontvangen’, zo staat in zijn brief.

Tevens zal worden gecontroleerd of de prognose van het te verwachte aantal leerlingen, op basis van het aantal ouderverklaringen, voldoet aan de stichtingsnorm. De Inspectie van het Onderwijs gaat  de te verwachten kwaliteit van de nieuwe scholen toetsen.

Voor 1 juni 2022 wordt bekendgemaakt welke scholen voldoen aan de gestelde voorwaarden en kunnen starten op 1 augustus 2023. ‘Helder is dat het aantal ingediende aanvragen nog niet per definitie het aantal op te richten scholen zal zijn’, aldus Slob.

Lees meer…

Deel dit bericht: