In Bedrijfsvoering, Bekostiging, Bestuur en management, Financiën, Gemeenten, Identiteit, Kwaliteit en excellentie, Nieuws, Politiek, Segregtie/integratie, Tweede kamer

De PO-Raad schaart zich achter Kinderombudsman Marc Dullaert, die ernstige vraagtekens zet bij het gesleep met vluchtelingenkinderen van de ene naar de andere crisisopvanglocatie. Ook voor deze kinderen moet er goed onderwijs zijn.

In een ingezonden stuk in Trouw schrijven voorzitter Rinda den Besten (voormalig PvdA-onderwijswethouder in Utrecht) en de Rotterdamse CDA-onderwijswethouder Hugo de Jonge dat in de asielprocedure goed onderwijs centraal moet staan. Ze willen dat er wordt gestopt met het ‘onnodig gesleep’ met asielzoekerskinderen.

Kinderombudsman Marc Dullaert zei onlangs dat hij onderzoekt of het gesleep met vluchtelingenkinderen van de ene naar de andere opvanglocatie de kinderrechten aantast. Onderdeel van de kinderrechten is goed onderwijs.

Den Besten en De Jonge pleiten in Trouw ook voor een verlenging met een jaar van het zogenoemde nieuwkomersonderwijs in de schakelklassen. Na één jaar is de overstap naar het gewone onderwijs volgens hen voor veel vluchtelingenleerlingen nog te groot, dus dat zou maximaal twee jaar moeten worden.

VOS/ABB heeft eind september ook al gepleit voor goed onderwijs aan álle asielzoekerskinderen. Dat pleidooi van directeur Ritske van der Veen stond in het teken van de komst van Syrische kindbruiden naar Nederland.

Delen