Preventie van pesten op het werk is beter dan strafbaarstelling ervan. Dat vindt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

PvdA-Kamerlid John Kerstens wil dat pesten op de werkvloer in het Wetboek van Strafrecht komt. Uit een peiling in 2014 van EenVandaag kwam al naar voren dat veel mensen dat een goed idee vinden. Minister Asscher liet donderdag in de Tweede Kamer echter weten dat hij daar weinig voor voelt.

De minister benadrukte opnieuw dat pesten op het werk een serieus probleem is, maar hij ziet meer in bewustwording en preventie dan in strafbaarstelling. Werknemers zouden volgens hem meer kunnen doen om pesten van collega’s tegen te gaan. Ook zou wat hem betreft de Inspectie SZW er meer op kunnen letten.

Asscher zei verder dat ernstige zaken die met pesten te maken hebben, zoals belediging, intimidatie, smaad en bedreiging, al strafbaar zijn.

Kamerlid Kerstens heeft via Twitter aan VOS/ABB laten weten dat hij naar aanleiding van de reactie van de minister gaat ‘buurten’ om te kijken of er een Kamermeerderheid kan worden gevormd die voor strafbaarstelling van pesten op de werkvloer is.

Leraren pesten leraren

Magazine School! van VOS/ABB heeft in 2014 aandacht besteed aan pesten op de werkvloer in het onderwijs.

Lees het artikel Toen ik binnenkwam, zag ik spottende gezichten waarin gedragskundige Kees van Overveld van het Expertisecentrum Gedrag bij het Seminarium voor Orthopedagogiek aan het woord komt.