Een op Nederland gerichte wervingscampagne van de stad Berlijn om daar les te gaan geven, heeft nauwelijks reacties opgeleverd. Dat heeft de Berlijnse Senatsverwaltung für Bildung, Jugend und Wissenschaft aan VOS/ABB laten weten.

De toestroom van asielzoekers naar Berlijn zorgt daar voor een enorme hoeveelheid vacatures in het basisonderwijs. Dat was reden voor die stad om ook in Nederland leraren te werven. In Nederlandse kranten verscheen dit voorjaar een opmerkelijke advertentie met op de voorgrond een Nederlandse windmolen en op de achtergrond de bekende televisietoren op de Berlijnse Alexanderplatz.

Berlijn biedt hoog starterssalaris

Met de tekst Erweitere deinen Horizont. Und unseren. wees het onderwijsdepartement van de stad Berlijn leraren uit Nederland op de mogelijkheid om in de Duitse hoofdstad aan het werk te gaan. De stad wordt aangeprezen als een van de boeiendste ter wereld. Bovendien is het levensonderhoud er goedkoop, zijn er goede voorzieningen voor gezinnen met kinderen en verdienen leraren op Berlijnse basisscholen goed. In de advertentie wordt melding gemaakt van een starterssalaris van 4450 euro.

Er zijn voor het komende schooljaar op de basisscholen in Berlijn ongeveer 1100 vacatures. Tot medio mei waren er circa 400 vervuld, zo heeft woordvoerder Beate Stoffers van de Senatsverwaltung für Bildung, Jugend und Wissenschaft aan VOS/ABB laten weten. Uit Nederland zijn maar enkele reacties binnengekomen.

In het zomernummer van magazine Naar School! kunt u er meer over lezen. Het magazine verschijnt op 14 juni. Het artikel over de Berlijnse wervingsactie kunt u nu al lezen.

Download artikel Kom werken in Berlijn!