Brede school Baanhoek-West in Sliedrecht, IKC Het Festival in Zwolle en het gebouw Leerpark Presikhaaf in Arnhem zijn gesloten, omdat in deze gebouwen dezelfde betonvloeren zitten als in de parkeergarage in Eindhoven die in mei tijdens de bouw gedeeltelijk instortte.

De gemeente Sliedrecht meldt dat de brede school Baanhoek-West op maandag 30 en dinsdag 31 oktober gesloten blijft om de vloerconstructie te kunnen onderzoeken. Een eerste technisch onderzoek heeft volgens de gemeente uitgewezen dat er geen acuut gevaar is. Nader onderzoek moet uitwijzen of of er wellicht toch aanpassingen nodig zijn.

In het gebouw zitten een basisschool, een school voor speciaal onderwijs en kinderopvang. De ouders zijn geïnformeerd.

De betonvloer van het integraal kindcentrum waarin de Zwolse openbare basisschool Het Festival zit, is mogelijk ook niet in orde. Van instortingsgevaar is volgens Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle geen sprake. Het gebouw gesloten voor onderwijs. De circa 500 leerlingen kunnen terecht in andere scholen in de buurt.

Het besluit om het gebouw Leerpark Presikhaaf te sluiten, werd genomen na bouwkundig onderzoek. ‘De resultaten van dit voorlopige onderzoek (…) geven aanleiding om op korte termijn een nader onderzoek te laten uitvoeren’, zo staat op de website van het christelijke Arentheem College dat gebruikmaakt van het Leerpark Presikhaaf.

Het sluiten van Leerpark Presikhaaf treft in totaal 500 vmbo- en mbo-leerlingen. Het gebouw blijft in elk geval dicht tot en met woensdag 1 november.

Twijfels over meer betonvloeren

Eerder werd bekend dat openbare scholengemeenschap Helinium in Hellevoetsluis een van haar gebouwen heeft gesloten, ook vanwege mogelijke constructiefouten.

Het betreft een pand uit 2007 dat wordt gedeeld met het Albeda College. De lessen zijn voortgezet in andere panden. Vrijdag werd bekend dat het gebouw voorlopig dicht blijft.

De gloednieuwe Brede School in in het Brabantse Hoeven houdt om dezelfde reden de deuren gesloten. De ingebruikname van het nieuwe pand is uitgesteld.  De leerlingen van de katholieke basisscholen Lindenlommer en Reuzelaar krijgen daarom voorlopig les in hun oude pand.

Het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel, dat ook werd gesloten vanwege twijfels  over de betonvloeren, is vanaf woensdag weer in gebruik. De school ging na een sluiting van twee dagen weer open, nadat uit een risicoanalyse naar voren was gekomen dat het gebouw veilig is voor het normale gebruik.

Versterken betonvloeren mogelijk

De mogelijke constructieproblemen doen zich in zogenoemde breedplaatvloeren van beton. Volgens hoogleraar betonconstructies Simon Wijte van de TU Eindhoven, tevens directeur bij adviesbureau Hageman, is het versterken van dergelijke vloeren relatief eenvoudig, zo meldt de website van techniektijdschrift De Ingenieur.

Geen constructiefout

Volgens hoogleraar structural design Rob Nijsse van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft was de gedeeltelijke instorting van de parkeergarage in Eindhoven niet het gevolg van een constructiefout, maar van een uitvoeringsfout. De bovenkant van breedplaten moet ruw worden gemaakt, zodat de bovenste laag beton die erop wordt aangebracht goed hecht. Dat was in Eindhoven niet gebeurd.

Het volstaat daarom volgens hem niet om bij gebouwen waarvan wordt getwijfeld of de betonvloeren sterk genoeg zijn, alleen de bouwtekeningen door te nemen. ‘Je kunt de risico’s alleen precies in kaart brengen als je van alle gebouwen die gemaakt zijn van breedplaten (…) boorkernen neemt van de vloeren’, aldus Nijsse op het journalistieke platform Delta van de TU Delft.

Deel dit bericht: