Vrijwel alle scholen voor voortgezet onderwijs zijn vanaf vandaag weer volledig open. Het ministerie van OCW meldt dat 95% van de middelbare scholen weer volledig op locatie lesgeeft.

De middelbare scholen mochten van 31 mei weer volledig open, maar dat vanaf nu, maandag 7 juni, is dat verplicht.

De Inspectie van het Onderwijs heeft contact opgenomen met scholen die aangaven dat ze niet volledig op locatie wilden gaan lesgeven, uit angst voor het coronavirus of omdat het praktisch haalbaar zou zijn om zich aan de regels te houden. Volgens het ministerie van OCW hebben de meeste van deze scholen daarna besloten ook helemaal open te gaan.

Tegen het ANP vertelt de inspectie vooralsnog niet handhavend te zullen optreden tegen scholen die nog niet volledig op locatie lesgeven, ondanks de verplichting daartoe.  ‘We blijven inhoudelijk in gesprek met de schoolbesturen, dat is altijd de lijn geweest. Soms zit er enige doorlooptijd in, het zou best kunnen dat een school die vandaag nog dicht is morgen alsnog opengaat’, zo citeert het persbureau een woordvoerder van de inspectie.

Verantwoordelijkheid

Demissionair onderwijsminister Arie Slob: ‘Op school leer je het beste. Zeker na de afgelopen periode waarin naar school gaan geen vanzelfsprekendheid was, kunnen enkele weken volledig fysiek onderwijs belangrijk zijn. Niet alleen voor de schoolprestaties, maar ook voor hun welzijn. Ik ben trots dat scholen die verantwoordelijkheid nemen.’

Het demissionaire kabinet besloot vorige maand na advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat de middelbare scholen per 31 mei volledig open mochten en dat het per 7 juni verplicht  zou worden om volledig op locatie les te gaan geven. Met name de onderwijsbonden vonden dat een slecht plan, maar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde dit besluit van het kabinet.

Zelftests

Leerlingen hoeven onderling geen 1,5 meter afstand meer te houden, maar wel tot hun leraren en andere personeelsleden. Ook moet ze twee per week een coronazelftest doen. Alle scholen hebben gratis zelftests gekregen om aan hun leerlingen en personeelsleden uit te delen.

Deel dit bericht: