Binnen enkele weken tekort aan ISK-docenten

Als gevolg van de vluchtelingenstroom naar Nederland ontstaat binnen enkele weken een tekort aan docenten voor internationale schakelklassen (ISK’s). RTV Rijnmond sprak hierover met directeur Jan Vlot van het openbare Stedelijk Dalton Lyceum in Dordrecht.

Door de grote toestroom van asielzoekers naar ons land, stijgt het aantal kinderen dat naar een ISK moet. In Dordrecht komen nu gemiddeld zeven aanmeldingen per dag binnen. ‘Dat is veel meer dan we dit voorjaar hadden verwacht’, zegt Vlot.

De Dordtse onderwijswethouder Bert van de Burgt (CDA) erkent tegenover RTV Rijnmond het bestaan van het probleem van het tekort aan ISK-docenten, maar hij ziet ook oplossingen: ‘In het voortgezet onderwijs zijn steeds minder leraren nodig, die kunnen we omscholen. Ook zijn er uitzendbureaus, waarvan we leraren kunnen inhuren. Er is in het onderwijs capaciteit genoeg.’

Directeur Vlot is minder optimistisch: ‘Ik denk dat het uitzendbureau weinig soelaas biedt en omscholen kost tijd, die we niet hebben. Vergis je niet, je kunt niet elke leraar zomaar Nederlandse taalles laten geven aan buitenlandse kinderen. Ik hoop dat de lerarenopleidingen hier snel op in kunnen spelen’, aldus Vlot tegenover RTV Rijnmond.