Het boerkaverbod heeft in het onderwijs nog niet tot een officiële waarschuwing of boete geleid. De Volkskrant meldt dat er in totaal vier waarschuwingen zijn uitgedeeld in het openbaar vervoer, een gemeentehuis en een ziekenhuis.

Het boerkaverbod is sinds augustus 2019 van kracht. Het verbiedt het dragen van gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka of een nikab. De gedachte achter dit verbod is dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding de communicatie tussen mensen kan belemmeren en ook het veiligheidsgevoel kan aantasten.

Het wettelijke boerkaverbod kwam in 2015 uit de koker van Ronald Plasterk, toen hij nog namens de PvdA minister was in het tweede kabinet-Rutte. De Tweede Kamer stemde er in 2016 in ruime meerderheid mee in. De Eerste Kamer deed dat in 2018. Met ingang van vorig schooljaar is het van kracht, in het onderwijs, de zorg en andere sectoren.

De Volkskrant meldt nu op het basis van gegevens van de Nationale Politie dat er alleen kort na de invoering van het boerkaverbod vier waarschuwingen zijn uitgedeeld – in een bus, een trein, een gemeentehuis en een ziekenhuis. In het onderwijs zijn dus nog geen officiële waarschuwingen uitgegaan. Boetes zijn er nog helemaal niet gegeven.

Deel dit bericht: