De coronacrisis verergert met name in kwetsbare wijken de onderwijsachterstanden. Die zijn ‘schrikbarend opgelopen’, concluderen vijftien burgemeesters. Zij bieden vandaag aan het kabinet een manifest aan, waarin staat dat er 1,25 miljard euro nodig is voor een actieplan voor kwetsbare wijken, meldt de Volkskrant.

De burgemeesters van onder andere de vier grote steden signaleren niet alleen schrikbarende onderwijsachterstanden, de coronacrisis treft volgens hen de bewoners van kwetsbare wijken ook op andere manieren. Ze zien dat veel jongeren hun werk verliezen, dat het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering sterk toeneemt en dat mensen schulden aangaan bij woekeraars en drugscriminelen. Bovendien is volgens hen steeds meer huiselijk geweld en gaan jongeren gewapend met knuppels over straat.

Wat het onderwijs betreft, dringen de burgemeesters aan op zomerscholen om onderwijsachterstanden in te halen. Een ander idee is om de onderwijstijd te verlengen. In het manifest staat bovendien dat leraren van scholen in kwetsbare wijken 5000 euro extra salaris zouden moeten krijgen. Op die manier zou het voor leraren aantrekkelijker kunnen worden om daar te gaan werken waar de personeelstekorten nu het grootst zijn.

Deel dit bericht: