Minister Jet Bussemaker van OCW staat achter de actie van belangenorganisatie COC voor ‘geslachtsloze’ wc’s in scholen. Dat blijkt uit antwoorden van haar op Kamervragen van oud-PVV’er Joram van Klaveren, die nu met eveneens oud-PVV’er Louis Bontes een eigen fractie vormt.

‘Nee, ik vind de actie van het COC om aandacht te vragen voor de positie van transgenderleerlingen op school niet onwenselijk. Overigens was de insteek van de actie niet zozeer het overal invoeren van ‘onzijdige’ toiletten, maar vooral om met scholen het gesprek aan te gaan over dagelijkse problemen waar transgenderleerlingen tegenaan lopen’, aldus Bussemaker.

Van Klaveren wilde dat de subsidie van het COC zou worden verlaagd met het bedrag dat de organisatie gebruikt voor de campagne voor ‘onzijdige’ schooltoiletten. De minister gaat daar niet op in: ‘Het COC heeft de ruimte om zelf nadere invulling te geven aan een specifieke actie’, aldus Bussemaker.

De actie voor ‘genderneutrale’ wc’s komt het Gay-Straight Alliance Netwerk van het COC en het Transgender Netwerk Nederland. Het is komen overwaaien uit Amerika.

In de media kwam de 18-jarige Laurens aan het woord. Hij is transgender en vindt het lastig om elke dag op school te moeten kiezen voor de jongens- of de meisjes-wc. ‘Veel transgenders zijn daar zo bang voor, dat ze het de hele dag ophouden en pas thuis naar het toilet durven te gaan. Het zou veel fijner zijn als toiletten er voor iedereen zijn.’

Deel dit bericht: