Met de campagne Wil je meer werken, laat het merken wil het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ervoor zorgen dat vrouwen meer gaan werken.

SZW meldt dat in Nederland veel vrouwen een bewuste keuze hebben gemaakt om parttime te werken, maar dat dit niet betekent dat dit altijd zo hoeft te blijven. ‘Er kunnen dingen veranderen, in je privéleven of op je werk. Misschien kom je erachter dat een paar uur meer werken je veel kan opleveren. Wellicht wil je meer uitdaging. Of meer contact met collega’s. Er zijn talloze redenen waarom je zou kunnen nadenken over meer uren werken. Ga dan vooral het gesprek aan met je omgeving, want er is vaak meer mogelijk dan je denkt’, zo staat op de website van de campagne.

Veel deeltijders in onderwijs

Twee op de drie mensen met een pedagogisch beroep werken in deeltijd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat in het onderwijs relatief veel mensen in deeltijd werken, hangt samen met het feit dat het een sector is met veel vrouwen. Die hebben over het algemeen minder uren betaald werk dan mannen. Gerekend over de gehele beroepsbevolking werkt 70% van de vrouwen in deeltijd. Bij de mannen is dat 28%.

Het lerarentekort hangt samen met het feit dat in het onderwijs veel vrouwen in deeltijd werken. Met veel deeltijders heb je immers meer mensen nodig om het werk te doen. Pricewaterhouse Coopers berekende vorig jaar dat als alle deeltijders vier uur per week meer gaan werken, de personeelstekorten vrijwel zouden zijn opgelost.

Deel dit bericht: