De Tweede Kamer vindt dat ouders geen boete mogen krijgen als zij hun kinderen thuishouden uit angst voor het coronavirus. Een motie daartoe van de PVV is aangenomen.

Strikt genomen is het zo dat ouders hun kinderen niet thuis mogen houden uit angst voor besmetting met het coronavirus. ‘Ouders zijn op grond van de Leerplichtwet verplicht hun kind naar school te sturen. Zolang er geen ontheffing of vrijstelling wordt verleend, moet een kind dus gewoon naar school’, zo stelden de Onderwijsjuristen van VOS/ABB begin deze maand.

Maar nu de situatie is verergerd en het kabinet mensen vanwege de coronacrisis oproept om indien mogelijk thuis te werken, vindt de Tweede Kamer dat de leerplicht niet strikt moet worden gehandhaafd.

Relaxed omgaan met handhaving leerplicht

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb liet zich donderdagavond in vergelijkbare bewoordingen uit. Hij vindt dat er tegenstrijdigheden zitten in de maatregelen die het kabinet neemt om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zo zei hij tegen RTV Rijnmond.

‘Het kabinet laat kinderopvang, basis- en middelbare scholen open en zegt tegelijkertijd: beperk het gebruik van het openbaar vervoer. Maar we weten dat nogal wat middelbare scholieren niet altijd met de fiets of lopend naar school gaan. Dat kan nog wat frictie opleveren. Voor de stad Rotterdam heb ik in elk geval gezegd dat we de komende twee weken relaxed omgaan met de handhaving van de leerplicht. Wat mij betreft is dit niet het moment om streng te zijn’, aldus Aboutaleb.

Lees meer…

Deel dit bericht: