Van de ruim 90 miljoen euro die de overheid het afgelopen jaar uitkeerde aan middelbare scholen om corona-achterstanden weg te werken, is naar schatting een derde uitgegeven aan private partijen, zoals huiswerkinstituten. Dat meldt Trouw.

De krant baseert zich op de resultaten van een enquête die platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw, de actualiteitenrubriek EenVandaag en weekblad De Groene Amsterdammer heeft uitgevoerd. Van 574 middelbare scholen die voor deze enquête werden benaderd, reageerden er 135.

Een van die scholen is het openbare Segbroek College in Den Haag. Rector Hans Timmermans van deze school vertelt in Trouw dat het vanwege het lerarentekort niet lukte om extra docenten aan te trekken. Daarom ging een deel van het geld dat deze school kreeg voor het wegwerken van corona-achterstanden naar huiswerkbegeleiding en examentraining door externe bedrijven. Volgens de krant zeggen veel schoolleiders in principe tevreden te zijn met de diensten van private partijen, maar voelen ze zich ongemakkelijk bij het uitbesteden van taken.

De subsidies, zoals ook die binnen het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), zijn eenmalig. Daarom kunnen scholen ze niet besteden aan vaste contracten voor nieuwe docenten. ‘Als ik al een eerstegraads wiskundeleraar vind, dan zet ik die voor de klas. Die ga ik dan echt niet inzetten voor huiswerkbegeleiding’, zo citeert Trouw rector-bestuurder Henk van Ommen van Het Baarnsch Lyceum.

Lees meer…

Deel dit bericht: