Het is maar de vraag of het wapenbezit onder leerlingen toeneemt. Dat stelt staatssecretaris Sander Dekker van OCW in antwoord op vragen van de VVD in de Tweede Kamer. Hij baseert zich op uitspraken van onderzoekers van de Monitor sociale veiligheid in en om scholen.

De vragen van de VVD-Kamerleden Ockje Tellegen en Karin Straus volgden op een bericht in Trouw over drie steekpartijen op scholen in één week tijd en het toegenomen aantal meldingen van wapenbezit door leidinggevenden van scholen.

Dekker benadrukt dat het maar de vraag is of de toename van het aantal meldingen erop wijst dat er daadwerkelijk meer leerlingen met wapens rondlopen. Hij wijst erop dat onderzoekers van de Monitor sociale veiligheid in en om scholen aangeven ‘dat het kan zijn dat de schoolleiding in de loop van de jaren een bredere definitie is gaan gebruiken voor wapenbezit, waardoor nu meer attributen onder de categorie wapens vallen dan in voorgaande jaren’.

De staatssecretaris stelt ook dat op veel scholen een zero tolerance-beleid van kracht is, met als gevolg dat er meer op wapenbezit wordt gelet. ‘Door dit scherpere toezicht wordt er ook meer waargenomen, zelfs bij gelijkblijvend wapenbezit’, aldus Dekker.

Deel dit bericht: