Het is belangrijk om direct te communiceren over een eventuele coronabesmetting op school. Zaken klein houden heeft geen zin, want dat leidt alleen maar tot onzekerheid bij ouders en gedoe op social media. Dit advies komt van stichting Movare, die geconfronteerd werd met drie scholen die ‘verdacht’ waren. Een van die scholen, De Veldhof in Eygelshoven, is nu volledig dicht.

De PO-Raad nam via Zoom contact op met de bestuurders Ryszard Kruszel en Kiki Huijnen van de Zuid-Limburgse onderwijsstichting Movare. Kruszel vertelt dat aanvankelijk alleen de groepen werden geïnformeerd die in contact waren geweest met een besmette leerkracht. Dat was achteraf niet handig, zegt hij. ‘Wij dachten: we maken het niet onnodig groot. Maar de buitenwereld ziet een school waar mogelijk een besmetting heeft plaatsgevonden. En er was juist in het nieuws dat 70 Franse basisscholen moesten sluiten vanwege coronabesmettingen…’

Later bleken er nog drie andere coronabesmettingen te zijn. ‘Dan slaat de paniek wel toe’, vertelt Huijnen. Movare koos ervoor alle regie op bestuursniveau te leggen. Huijnen: ‘Onze scholen liggen dicht bij elkaar, mensen kennen elkaar. Dan wil je dat er overal hetzelfde gehandeld wordt.’ De communicatie werd door de bestuurders zelf gedaan. Ze openden een telefoonnummer en mailadres en beantwoordden zelf alle vragen (en soms boze reacties) van ouders.

Lees meer…

Deel dit bericht: