Ruim driekwart van Nederlanders vindt dat we moeten doorgaan met onderwijs over de Holocaust om te voorkomen dat massale vervolging van bevolkingsgroepen opnieuw kan gebeuren. Dat meldt de Claims Conference op basis van eigen onderzoek. De Claims Conference is een internationale organisatie die Joden vertegenwoordigt bij het onderhandelen over compensatie en restitutie voor slachtoffers van nazi-vervolging en hun erfgenamen.

Uit het onderzoek blijkt volgens de Claims Conference ook dat er onder Nederlanders veel kennis over de Holocaust ontbreekt en dat een aanzienlijk deel van de mensen denkt dat het aantal slachtoffers bewust is overdreven. Eén op de acht Nederlanders denkt dat de Holocaust nooit heeft plaatsgevonden of dat het aantal slachtoffers is verzonnen. Onder jongeren is dat één op de vier, terwijl één op de acht hierover twijfels heeft.

6 miljoen

Meer dan de helft van de Nederlanders weet niet dat er in de Tweede Wereldoorlog 6 miljoen Joden zijn vermoord. Eén op de drie denkt dat het er 2 miljoen of minder waren. Ook hier zijn jongeren oververtegenwoordigd. Verder blijkt dat één op de vijf jongeren het acceptabel vindt als iemand neo-nazistische ideeën heeft, meldt de Claims Conference.

Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid noemt de resultaten van het onderzoek ronduit schokkend. ‘We hebben als samenleving veel werk te doen. En snel ook’, aldus de minister in een reactie op Twitter. Later reageerde ook onderwijsminister Dennis Wiersma. Hij vindt het schokkend dat veel jongeren de Holocaust in twijfel trekken. Daarom is het volgens hem des te belangrijker dat zij de feiten leren over de verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog en dat ze feiten van desinformatie op sociale media leren onderscheiden.

Lees meer…

Representatief?

De Groningse hoogleraar statistiek Casper Albers meldt op Twitter dat het onderzoek van de Claims Conference. Het is volgens hem slecht opgezet. Er zijn, zo meldt, ‘sterke aanwijzingen dat de steekproef zwaar ONrepresentatief is’. Zijn conclusie: ‘Je kan nagenoeg niks met dit rapport’. Dat betekent overigens niet dat het bericht per se fout is, maar wel dat de conclusies niet onderbouwd zijn.

Deel dit bericht: