Controles met een drugshond op school. De gemeente Steenwijkerland gaat er gebruik van maken.

De regionale krant De Stentor meldt dat de politie in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland met drugshonden op scholen gaat controleren.

‘Door streng te controleren laten we zien dat we drugsgebruik onder jongeren niet tolereren. Door een gezamenlijke aanpak met onze scholen, de politie, de GGD en verslavingsinstelling Tactus gaan we drugsgebruik onder jongeren te lijf’, zegt wethouder Dieke Frantzen-Boeve (D66), die onder andere onderwijs in haar portefeuille heeft.

Aanleiding voor de gezamenlijke aanpak zijn volgens De Stentor ‘zorgelijke signalen over drugsgebruik onder jongeren in Steenwijk en buurgemeente Westerveld’. Uit onderzoek door de gemeente en de GGD bleek eind vorig jaar dat een groep van ongeveer veertig jongeren met drugs experimenteert. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde.

Drugshond Kelly

Elders in het land worden ook op scholen drugshonden ingezet. Zo schreef de lokale Amsterdamse krant Het Parool in 2011 over drugshond Kelly. In België is het eveneens een bekend fenomeen. Het Vlaamse onderwijsblad Klasse schreef er al in 2003 over.

Verschillende bedrijven, zoals Twickelerveld European Detection Dog Service en Alcohol Security, bieden drugscontroles aan die op scholen kunnen worden uitgevoerd.

Deel dit bericht: