In de eerste week van de volledige herstart van de basisscholen gaan nog niet alle leerlingen naar school. Bij slechts één op de vijf scholen waren alle kinderen aanwezig. Dat meldt schoolleidersvakbond AVS op basis van een ledenenquête.

De scholen waar nog niet alle kinderen aanwezig zijn, missen volgens de AVS gemiddeld vijf leerlingen. Ze zitten volgens de vakbond veelal met een goede reden thuis. Eén op de drie heeft verkoudheidsverschijnselen en er blijven ook leerlingen thuis omdat hun ouders bang zijn voor besmetting met het coronavirus.

Uit de enquête blijkt ook dat schoolleiders zich steeds meer zorgen maken over de personeelstekorten in het onderwijs. Die tekorten zijn nog groter dan ze al waren, doordat een deel van leerkrachten tot de risicogroep behoort en dus thuisblijft.

Leerachterstanden

Verder blijkt dat ruim driekwart van scholen zicht heeft op de voortgang van de leerlingen na de periode van thuisonderwijs. Volgens de schoolleiders is de voortgang bij zes op de tien leerlingen constant gebleven. Eén op de vijf heeft, zo blijkt uit de enquête, een kleine achterstand opgelopen, terwijl één op de tien een grote achterstand heeft. Er is ook een groep leerlingen die baat heeft gehad bij de corona-lockdown en online afstandsonderwijs: bijna één op de acht leerlingen is sneller gegaan.

Over het idee om zomerscholen te organiseren om corona-leerachterstanden in te halen, zijn schoolleiders verdeeld. De ene helft wil dat niet, de andere helft wel.

Lees meer…

Deel dit bericht: