Aan het begin van dit schooljaar had 64% van de schooldirecteuren de formatie op hun basisschool helemaal rond. Dat is vergelijkbaar met vorig schooljaar, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van de formatiepeiling die de vakbond van schooldirecteuren voor de herfstvakantie heeft uitgevoerd.

Uit de formatiepeiling blijkt ook dat 67% van de schooldirecteuren aan het begin van het schooljaar tussen de 0 en 1 fte vacatureruimte had. De meeste vacatures waren er voor leerkrachten basisonderwijs, gevolgd door ondersteunend personeel en vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Bijna de helft van de schooldirecteuren gaf aan er rekening mee te houden dat het vanwege het personeelstekort noodzakelijk zal zijn om klassen naar huis te sturen.

Wat ook uit de formatiepeiling naar voren komt, is dat steeds meer schooldirecteuren de personeelstekorten aanpakken door het onderwijs anders te organiseren. De meesten kiezen ervoor om naast leerkrachten ander personeel voor de klas te zetten, bijvoorbeeld onderwijsassistenten of medewerkers die al met pensioen zijn. De vierdaagse schoolweek is voor verreweg de meeste schooldirecteuren nog een brug te ver. Uit de formatiepeiling van de AVS blijkt dat slechts 2% van de directeuren dit alternatief omarmt.

Lees meer…

Deel dit bericht: