Voor de begeleiding van zij-instromers komt 9 miljoen extra beschikbaar. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob bekendgemaakt bij de presentatie van de noodplannen voor het lerarentekort.

In de noodplannen van de vier grote steden staat onder andere dat basisscholen de mogelijkheid moeten krijgen om een vierdaagse lesweek in te voeren. Andere ideeën om het lerarentekort tegen te gaan, zijn het vergroten van de klassen, het inzetten van onbevoegde leraren en een bonus voor leraren die in de stad (willen) werken. In de noodplannen staat ook dat klassenassistenten kunnen gaan lesgeven of dat gastdocenten uit de sport- en cultuursector dat gaan doen.

In december kwam de Amsterdamse Stichting Westelijke Tuinsteden voor openbaar basisonderwijs al met het idee om leraren minder te laten doen. Het idee is dat leraren zich alleen nog bezighouden met taal, rekenen, schrijven en lezen. Alles wat de school nog meer doet, zou naar de ‘community’ moeten. Daarmee bedoelt deze stichting de omgeving van de scholen.

Het extra geld voor de begeleiding van zij-instromers stelt onderwijsminister Slob dit kalenderjaar beschikbaar. Hij denk dat er ‘goede stappen’ mee gezet kunnen worden.

Deel dit bericht: