Het Cito waarschuwt scholen voor voortgezet onderwijs dat leerlingen mogelijk via sociale media toetsfraude plegen. Een aantal toetsen wordt met antwoorden en al aangeboden via bijvoorbeeld TikTok. Onderwijsminister Dennis Wiersma noemt het ‘oliedom’ als leerlingen hier gebruik van maken.

De NOS meldt dat leerlingen met hun smartphone foto’s kunnen maken tijdens de nabespreking van toetsen en dat ze de informatie die ze zo te pakken krijgen kunnen delen via sociale media. Op TikTok worden volgens de omroep bijvoorbeeld de antwoorden van de luistertoets Engels voor 6 vwo aangeboden voor 5 euro. Soms bieden leerlingen aan om antwoorden te ruilen tegen die van andere toetsen.

Bij het Cito kwamen meldingen binnen van leerlingen die nul fouten hadden bij een toets, terwijl docenten dat bij hen totaal niet hadden verwacht. ‘Daar hebben we ons in verdiept en toen zagen we dat er op sociale media informatie werd uitgewisseld’, zo citeert de NOS een woordvoerder van het Cito.

Onderwijsminister Dennis Wiersma laat op Twitter weten dat hij het ‘oliedom’ vindt van leerlingen als ze op deze manier frauderen. Volgens hem moeten ze gewoon hard werken om hun toetsen te halen en niet sjoemelen.

Deel dit bericht: