Leraren kunnen een gratis cursus volgen om radicalisering onder hun leerlingen te herkennen. De trainingen worden verzorgd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat schrijven minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van OCW in een brief aan de Tweede Kamer.

Er komt ook een hotline komt met het ministerie van OCW. Daar kunnen scholen terecht met acute vragen. Scholen die al radicaliserende leerlingen hebben, worden bijgestaan door landelijke interventieteams die als vliegende brigades kunnen worden ingezet.

Parijs

Minister Jet Bussemaker van OCW nam dinsdag met haar Europese collega’s in Parijs deel aan een conferentie over de rol van het onderwijs bij het stimuleren van burgerschap en het tegengaan van radicalisering.

In de gemeenschappelijke verklaring die na afloop van deze conferentie werd uitgegeven, staat onder andere dat de deelnemende landen, waaronder Nederland, in het onderwijs meer nadruk gaan leggen op persoonlijke ontwikkeling van leerlingen, sociale participatie, de bestrijding van racisme en het bevorderen van goed burgerschap.

In de verklaring staat ook dat het onderwijs een bijdrage moet leveren aan wederzijds begrip en respect in de huidige maatschappij die wordt gekenmerkt door diversiteit. Ook moeten scholen ernaar streven om hun leerlingen kritisch te laten nadenken om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van haatdragende indoctrinatie.

Kernwaarden

De verklaring van de Europese ministers van Onderwijs bevat veel elementen die naadloos aansluiten op de kernwaarden van het openbaar onderwijs.

Deel dit bericht: