In het decembernummer van ons magazine Naar School! blikt onze nieuwe directeur Hans Teegelbeckers vooruit op de toekomst van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs. Zijn voorganger Ritske van der Veen blikt terug op de afgelopen jaren. 

Teegelbeckers vertelt in het magazine over zijn ideaal: een onderwijswereld zonder zuilen, waarin mensen van alle gezindten openstaan voor elkaar. De praktijk is nog niet zo ver, maar de nieuwe directeur gaat de uitdaging aan. Hij begint met het verder versterken van de openbare identiteit en mikt op samenwerking op alle fronten.

Van der Veen gaat vlak voor zijn pensioen in op de ideële meerwaarde van de identiteit van het openbaar onderwijs. De focus van de vereniging is de afgelopen jaren onder zijn leiding sterker komen te liggen op de inhoud en kwaliteit van het openbaar onderwijs.

Flexibele overgang

De kwaliteit van het openbaar onderwijs komt onder meer aan bod in twee artikelen over de flexibele overgang naar groep 3 en de overstap van mavo naar havo. De flexibele overgang naar groep 3 wordt geïllustreerd aan de hand van de openbare basisscholen De Klimroos in Utrecht en Het Mozaïek in Arnhem. De overstap van mavo naar havo komt aan bod in een artikel waarin verschillende openbare vo-scholen aan bod komen.

In het nieuwe nummer van Naar School! staat ook een artikel over de pabo’s die steeds witter worden. Hoe erg is dat? Diverse deskundigen laten hier hun licht over schijnen.

‘Hoe dichter bij Dordt…

… hoe mooier het wordt’, is de kop boven een artikel met fotoreportage van de openbare Statenschool in Dordrecht. Deze school zit in een prachtig historisch pand midden in de binnenstad. Directeur Diane Kooij noemt het ‘een fantastisch visitekaartje’. Ouders die komen kijken of de Statenschool iets is voor hun kind, zijn steevast onder de indruk.

Medezeggenschap komt aan bod in een artikel over het openbare Libanon Lyceum in Rotterdam. Deze school neemt de leerlingen serieus, ook als het gaat om hun mening over het lerarenkorps. Al zeker tien jaar werkt de school met leerlingevaluaties en sinds twee jaar zitten leerlingen in de sollicitatiecommissie voor vitale functies.

Dyslexie

In de Hoeksche Waard hebben de basisscholen zeer goede ervaring met de anti-dyslexiemethode Bouw!. Directeur Pierre den Hartog van Samenwerkingsverband 28.04 vertelt erover. Hij las eind 2014 voor het eerst over het programma, waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het werkt.

‘Fit en geconcentreerd in de klas’ is de kop boven een artikel over de Daily Mile. Dit initiatief om elke dag met de leerlingen een kwartier te bewegen, is komen overwaaien uit Schotland. Onder andere de openbare basisscholen De Kleine Wereld in Oss en de Tweespan in Heenvliet hebben de Daily Mile op hun dagelijkse programma staan.

Andere onderwerpen:

  • School!Week: doe mee aan Kinderrechten Filmfestival van Unicef!
  • Inperking vrijheid van onderwijs graag zo snel mogelijk: ingezonden brief van Carel Verhoef.
  • App van Veilig Verkeer Nederland en Samsung toont gevaren smartphone in verkeer.
  • Excursietip: het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten.
  • Hoe zit het nu precies? Vragen en antwoorden van onze Helpdesk en van Ouders & Onderwijs.
  • Juridisch advies van onze Helpdesk: toelaatbaarheidsverklaring goed motiveren.

Magazine Naar School!

Ons magazine Naar School! verschijnt vijf keer per jaar. Leden van VOS/ABB krijgen het gratis toegestuurd. Dit geldt voor bij VOS/ABB aangesloten besturen én hun scholen.

Bovenschoolse directies kunnen op aanvraag ook één gratis abonnement nemen. U kunt daarvoor een mailtje sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!‘. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Niet-leden kunnen een abonnement op Naar School! nemen voor 29,50 euro per jaar. Ook hiervoor geldt dat u een mailtje kunt sturen naar welkom@vosabb.nl onder vermelding van ‘Abonnement Naar School!‘. Vermeld in uw mail uw naam of de naam van uw organisatie en het adres waarop u het magazine wilt ontvangen.

Hebt u ideeën voor magazine Naar School!? Mail Martin van den Bogaerdt van VOS/ABB: mvandenbogaerdt@vosabb.nl

Adverteerders kunnen contact opnemen met bureau Recent.

Download decembernummer magazine Naar School!

Deel dit bericht: