Het kabinet trekt een bedrag van circa 400 miljoen euro extra uit dat voornamelijk bedoeld is voor scholen om de hogere energierekening te betalen. Dit staat in de Najaarsnota.

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) drong de Tweede Kamer er bij het kabinet op aan om onder andere scholen te ondersteunen vanwege de sterk gestegen energieprijzen. Het kabinet meldt nu in de Najaarsnota dat die steun er komt. Voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen komt circa 400 miljoen euro extra beschikbaar.

In totaal trekt het kabinet ongeveer 1,5 miljard euro extra uit. Er komt namelijk ook financiële steun voor bijvoorbeeld zwembaden, zorginstellingen en de amateursport. Het kabinet wil de extra steun komend voorjaar koppelen aan de reguliere uitkering van de prijsbijstelling 2023.

Minister Sigrid Kaag van Financiën liet zaterdag op het D66-congres in Rotterdam weten dat het kabinet niet oneindig de portemonnee kan trekken om de de hoge inflatie te compenseren. De compensatiemaatregelen kunnen volgens haar de inflatie onbedoeld nog verder aanwakkeren. Het is de verwachting dat later dit jaar bezuinigingen noodzakelijk zullen zijn om de overheidsfinanciën binnen de perken te houden.

Deel dit bericht: