Omroep West heeft aandacht besteed aan het succes van openbare scholengemeenschap Hugo de Groot in Rotterdam. De Haagse regio-omroep interviewde directeur Eric van ’t Zelfde, omdat die zijn onderwijscarrière in 1972 begon op het openbare Johan de Witt College in Den Haag.

De ideeën die Van ’t Zelfde op het Johan de Witt College opdeed, brengt hij nu in de praktijk op OSG Hugo de Groot op Rotterdam-Zuid. Het belangrijkste is volgens hem om het heft in eigen hand te nemen: ‘Je krijgt als school allemaal regels opgelegd, de inspectie controleert, de gemeente gaat over je gebouw en het bestuur gaat over je geld, terwijl een school zelf alle kennis in huis heeft’, aldus Van ’t Zelfde.

‘Ik heb een team van 60 docenten, dus dat is 60 keer universiteit’, vervolgt hij. Van ’t Zelfde besloot om met zijn team zelf beleid te gaan maken en alle dingen zelf te gaan beslissen. Met succes, want zijn school ontwikkelde zich van een van een slechte tot een van de beste scholen van Nederland.

Van ’t Zelfde zegt in het interview met Omroep West dat hij nog lang niet klaar is: ‘Het nieuwe doel is het opzetten van een basisschool, zodat we later geen achterstanden meer hoeven weg te werken.’

Beluister het interview

Deel dit bericht: