De ministers Jet Bussemaker van OCW en Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vinden dat iedereen zelf moet bepalen hoe het Sinterklaasfeest wordt gevierd. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de Kamerleden Joram van Klaveren en Louis Bontes over het verzet tegen de figuur Zwarte Piet.

De uitgetreden PVV’ers, die nu samen een fractie in de Tweede Kamer vormen, wilden van Bussemaker en Asscher weten hoe zij denken over het recente Pietenoverleg, waarbij diverse organisaties betrokken waren.

Het ging tijdens dat overleg over de vraag of Piet zwart mag blijven of verschillende kleuren moet krijgen. Deze vraag stond in het kader van het vermeende racistische karakter van de figuur Zwarte Piet en het slavernijverleden van Nederland. Onder anderen Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders brengen het stereotype uiterlijk van Zwarte Piet in verband met deze zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis.

Van Klaveren en Bontes noemen het Pietenoverleg ‘een dieptepunt qua politieke correctheid’. Ze wilden van Bussemaker en Asscher weten hoe zij denken over ‘een kleine groep radicalen’ die het volgens hen ‘gemunt heeft op een Nederlandse traditie’. Ze eisten actie van de ministers tegen wat zij de ‘Zwarte Piet-hetze’ noemen.

Asscher antwoordt mede namens de onderwijsminister dat de overheid geen actie gaat ondernemen. ‘Het Sinterklaasfeest is een eeuwenoude traditie die wordt vormgegeven door de samenleving en die is blijven bestaan door te veranderen. Het is aan de samenleving om te bepalen of en hoe het Sinterklaasfeest wordt gevierd en welke onderdelen daarbij horen.’

‘Het kabinet wil mensen niet opleggen hoe ze met het feest omgaan maar doet een beroep op ieders verantwoordelijkheid er een feest voor iedereen van te maken’, aldus Asscher mede namens Bussemaker.

Dit antwoord sluit aan op een recent advies van VOS/ABB.

Informatie: Helpdesk, 0348-405250 van 08.30 tot 12.30 uur, helpdesk@vosabb.nl

Deel dit bericht: