Woensdag 4 juni vond in een vol Spant! Congrescentrum te Bussum de vijfde editie plaats van het congres Naar Inclusiever Onderwijs (NIO). Onder de titel ‘Samen sterker inclusief!’ kwamen honderden deelnemers uit het onderwijs, sectoren zoals opvang en (jeugd)zorg, en gemeenten bijeen voor een dag vol inspiratie, uitwisseling en gezamenlijke reflectie.
De conferentie markeerde het eerste lustrum van het platform Naar Inclusiever Onderwijs en stond in het teken van verbinding: tussen sectoren, tussen beleid en praktijk, en vooral tussen mensen. In een rijk gevuld programma met meer dan 40 sessies deelden sprekers uit binnen- en buitenland hun inzichten en ervaringen met inclusief onderwijs.
Barbara Janssens, programmaleider inclusief onderwijs, ministerie van OCW opende de dag: “In oktober volgt het advies over de volgende fase van inclusief onderwijs. We zien veel betrokkenheid en een goede samenwerking tussen praktijk en wetenschap. Voor scholen is het belangrijk dat er ruimte is om te experimenteren. Er is veel waardering voor de inzet van alle scholen en samenwerkingsverbanden.” Ook leerlingen kwamen aan het woord en gaven in de startfilm een persoonlijke inkijk in wat inclusief onderwijs voor hen betekent.
Inclusie vraagt om mensenwerk
Gedurende de dag volgden deelnemers drie ronden van interactieve workshops over onder meer schoolontwikkeling, de stimulerende rol van samenwerkingsverbanden, samenwerken met gemeenten, de verbinding van regulier en speciaal onderwijs, de samenwerking met ouders en leerlingen, praktijkvoorbeelden uit het veld en internationale perspectieven. De informele afsluiting met muziek en borrel onderstreepte het centrale thema: inclusie vraagt om mensenwerk, in verbinding.
Vaste ontmoetingsplek
Het congres wordt georganiseerd door het platform Naar Inclusiever Onderwijs (NIO), een initiatief van Verus, VOS/ABB, het Nederlands Centrum Onderwijs en Jeugdzorg (NCOJ) en sinds dit jaar ook het Overkoepelend Netwerk Samenwerkingsverbanden (ONSwv).
Frank de Wit, directeur VOS/ABB: “Wat hier vandaag samenkomt – kennis, energie en samenwerking – laat zien hoe inclusief onderwijs echt verder komt. Wat mij vooral bijblijft, is dat zoveel professionals zich niet alleen inzetten vanuit het hoofd met hun ervaring, kennis en deskundigheid, maar ook vanuit het hart met passie en gedrevenheid. Ik word er blij van en krijg er energie van. We moeten die samenwerking vasthouden. Mooi dat we als VOS/ABB onze leden kunnen helpen om dit ook in hun scholen waar te maken.”
Informatiepunt en stichting
Tijdens het congres werd ook aandacht besteed aan het landelijke Informatiepunt Inclusief Onderwijs van het platform: www.informatiepunt-inclusiefonderwijs.nl. Dit informatiepunt biedt scholen, professionals en beleidsmakers een onderbouwde en toegankelijke bron vol praktische instrumenten, good practices, onderzoeksgegevens en ondersteuning op maat. Het vormt een belangrijke schakel in de beweging naar inclusiever onderwijs in Nederland. Tevens werd de nieuwe Stichting NIO feestelijk gelanceerd.