Van platform naar stichting: Verus, het Nederlands Centrum Onderwijs & Jeugdzorg (NCOJ), het Overkoepelend Netwerk Samenwerkingsverbanden (ONSwv) én VOS/ABB verstevigen samen de koers naar inclusiever onderwijs met de lancering van Stichting NIO. Tijdens het congres Naar Inclusiever Onderwijs op 4 juni 2025 vieren we deze belangrijke mijlpaal. 

Krachten bundelen 
De stichting biedt ondersteuning en netwerken aan scholen en gemeenten die willen werken aan een inclusieve leeromgeving, zodat jonge mensen, met en zonder extra onderwijszorg en ondersteuningsbehoeften, de kans krijgen om samen en dichtbij huis naar school te gaan. Deze stap markeert een nieuwe fase in de landelijke beweging naar inclusiever onderwijs. Een belangrijke pijler voor VOS/ABB vanuit onze nieuwe koers.  

Vanwege de toename van het aantal initiatieven  bundelen wij onze krachten in een duurzame, bestuurlijk verankerde stichting. Daarmee geven wij blijvende structuur aan onze gedeelde ambitie: goed, thuisnabij en inclusief onderwijs voor álle leerlingen. 

Van platform naar stichting 
Wat begon als een praktijkgericht platform, is uitgegroeid tot een breed gedragen netwerk waarin onderwijsorganisaties, samenwerkingsverbanden, overheden en maatschappelijke partners elkaar vinden in een gezamenlijke koers. Stichting NIO verbindt, inspireert en ondersteunt scholen en samenwerkingsverbanden met gerichte kennisdeling, maatwerk en netwerksamenwerking. Daarbij staat de overtuiging centraal dat elk kind telt – en telt als gelijkwaardig. Vanuit die overtuiging richt Stichting NIO zich op het versterken van pedagogische praktijken, het stimuleren van gezamenlijke leerprocessen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die bijdragen aan duurzame verandering. 

Een inclusieve leeromgeving voor elke leerling 
De vier kernwaarden van de stichting – verbinding, inspiratie, ontwikkeling en gelijkwaardigheid – geven richting aan onze aanpak. In de praktijk betekent dit dat scholen en partners elkaar ontmoeten, kennis delen en zich samen inzetten voor onderwijs dat aansluit bij de leefwereld van leerlingen. De missie is helder: het realiseren van inclusieve leeromgevingen in het regulier funderend onderwijs, waarin álle leerlingen zich gezien voelen en optimaal tot ontwikkeling kunnen komen. 

Samenwerking 
Stichting NIO is voortgekomen uit een samenwerking tussen VOS/ABB, Verus (inclusief de voormalige LVGS) en NCOJ, en is in 2024 uitgebreid met ONSwv. Samen vertegenwoordigen wij een breed spectrum aan expertise en ervaring, met verbinding naar meer dan 150 samenwerkingsverbanden passend onderwijs. 

Frank de Wit, directeur VOS/ABB: “Alleen met goede samenwerking kunnen wij ons verder ontwikkelen. Dat wij hierin samen kunnen optrekken met de samenwerkingsverbanden en de jarenlange kennis van het NCOJ kunnen inzetten, zien wij als een toegevoegde waarde voor schoolbesturen.” 

Feestelijke aftrap 
De feestelijke aftrap van Stichting NIO vindt plaats tijdens de lustrumeditie van het congres Naar Inclusiever Onderwijs, op 4 juni in Bussum. Het congres biedt tientallen sessies met praktijkvoorbeelden, beleidsaanpakken en toekomstperspectieven op inclusief onderwijs. Onderwijsprofessionals, beleidsmakers, leerlingen en ouders komen samen om te leren, te inspireren en te versterken. 

Meer informatie: 
Conferentie 4 juni 2025 Naar Inclusiever Onderwijs 

Deel dit bericht: